Dünyada Sandalye

30-01-2023 12:24
Dünyada Sandalye
Dünyada Sandalye
Dünyada Sandalye; İlk sandalyelerinin, bacakları hayvan bacakları gibi biçimlendirmesi yaygındı. Koltuklar Kordonlu veya bombeli içinde (oyulmuş) ahşap ve ped veya yastık ile üretilirdi. Eski yunan klismos bir zamanlar en şık sandalye tasarımlarından biri olarak kabul edildi. Kıvrımlı kordonun oturduğu yer, keskin kavisli kılıç şeklinde ayaklar üzerinde desteklenmiş ve ayakları sivriltilmiştir. Vücuda uyacak şekilde kavisli olan yatay arka rayı, üç direkte desteklenmiştir. makas şeklindeki sandalye veya X şeklindeki bir çerçeve üzerinde desteklenmiş bir sandalyeye sahip olan X sandalyesi, en azından Roma dönemine kadar uzanır. Batı Avrupa’da 14. ve 15. yüzyıllarda özellikle popülerdi ve Rönesans döneminde İtalya’da büyük bir zarafetin doruklarına ulaştı . Rönesans sandalyeleri iki ana çeşitten oluşuyordu: kolay hareket ettirilebilecek kadar hafif ve hane başı bir veya önemli insanlar tarafından kullanılan ağır thronel koltuklar.
Tudor’da İngiltere , evin usta sandalyesinin ağır bir kutu çerçeveye sahipti ve büyük salondaki bir papatya üzerine yerleştirildi . Erken zamanlardan beri kullanılmış olan torna tezgahları, şu anda en ayrıntılı formlarına, dönmüş direk ve millerden oluşan çerçevelerine ulaştı. 16. yüzyılda birçok sandalye dekorasyon için döşemeye bağlıydı . Anahatta kare şeklinde olan bu tipte, bir kadife şeridi veya saçaklarla süslenmiş bir brokar veya deri şeridi tarafından örülmüş bir çift dikmeden oluşan bir sırt vardı. Materyal geniş başlı pirinç çiviler tarafından yerinde tutuldu. 17. yüzyılda çok sayıda zengin oyma sandalye üretildi. İtalya’da birçok mobilya parçası, en seçkinleri olan heykeltıraşların eseriydi. Andrea Brustolon . Şu anda Venedik’teki Ca ‘Rezzonico’da bulunan sandalyeleri, bacakları ve kolları boğumlu ağaç gövdeleri ve dalları olarak oyuluyordu, siyah erkeklerin desteklediği kollar, abanoz ve şimşir kıllarının başları ve kolları ile zirveye sığınıyordu.
Dünyada Sandalye Gelişme Dönemi
Fransa , 16. yüzyıldan kalma sandalyelerin kare çizgileri giderek daha lüks döşemelere ve parşömenlerde veya hayvanların başlarında biten kollara oyulmuştur. Koltuk sırtları yükseldi ve kavisli üstleri vardı, kollar bazen döşemeliydi, koltuklar daha geniş ve ahşap işleri ince bir şekilde oyulmuştu ve yaldızlı ya da boyanmıştı.
İngiltere’de, Restorasyon, daha lüks bir yaşama doğru benzer bir eğilim getirdi, ancak çok sayıda göçmen Continental usta tarafından ithal edilen coşkulu stillerin İngiliz lezzetleri için değiştirilmesi gerekiyordu. İnce oyulmuş bir ön gergi modaya uygun hale geldi, ancak kabriole bacağının tanıtımıyla 17. yüzyılın sonunda terk edildi . Nazik kavisli sandalyelerde cabriole bacaklar ilk kullanılan İngiltere’de Queen Anne dönemi yarım yüzyıl boyunca popüler kalmıştır. Rokoko tasarımı, şerit sırtında ya da sırt bantlarında, sandalyeleri (kabarık şeritleri ve yayları karmaşık bir şekilde kıvrık olan sandalyeler) ve Thomas Chippendale’deki Gentleman ve Cabinetmaker’ın Direktörü’nde gösterilen Gotik’in popülaritesini kaydeden “Fransız sandalyeleri” ni gösterdi. ve chinoiserie (Çin tarzı) tasarımları.
Dünyada sandalye Amerikan mobilya üreticileri 17. yüzyıl sonlarından itibaren İngiliz stillerinin basitleştirilmiş versiyonlarını uyarladılar. Windsor sandalyeleri 18. yüzyılın sonlarında özellikle popülerdi ve İngiltere’den daha fazla geliştirildi.
Sandalyenin Yükselişi
1760’lardaki Neoklasik hareket, düz ancak daha hassas çizgilere dönüşe neden oldu; İngiltere ve Fransa, Avrupa için modayı belirledi. Düz sivriltilmiş ve sivri bacaklı ve kare, oval veya siper şeklindeki sırtlar modaydı. Regency döneminin en zarif İngiliz sandalyeleri ve İmparatorluk döneminin Fransız sandalyeleri, Yunan klismosunun kılıç ayağını uyarladı . 1789 Devrimi’nden sonra Fransız sandalyeler çok daha basit ve sade idi . İngiltere ve Fransa, 19. yüzyılın çoğu boyunca sandalye modasına hükmetmeye devam etti, ancak stiller büyük ölçüde önceki dönemlerin uyarlamalarıydı .I. Dünya Savaşı’ndan sonra mimar ve tasarımcı Marcel Breuer , ilk boru şeklindeki metal sandalyeyi, sürekli boru şeklindeki bir şeritten yapılmış bir çerçeveye sahip, konsol şeklinde bir form geliştirdi. Ludwig Mies van der Rohe ‘nin Barselona sandalyenin 1929, onun nazikçe kavisli çelik desteklerle ve düğmeli deri döşeme ile modern klasik. İsviçre doğumlu bir mimar olan Le Corbusier , Fin Alvar Aalto’da olduğu gibi lamine bükülmüş ahşap sandalyelerle deney yaptı . Amerika Birleşik Devletleri Charles Eames ve Ray Eames ve Finn Eero Saarinen tarafından kalıplı formlar, tüm sandalyelere hem kontrplak hem de plastik sandalyeler olarak genişletildi . 20. yüzyılın sonlarındaki gelişmeler arasında puf sandalyesi ve şişirilebilir plastik sandalye vardı.
Günümüzde sandalye sektörü oldukça genişledi bir çok kategori altında yüzlerce sandalye modelini evofisdunyasi.com adresinden inceleyebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.